HARRASTUKSET UUDET & VANHAT – TERVETULOA SYKSY!

syyskuu 1, 2017 admin No comments exist
Dusty noutaa 2 kg kapulan Koirakoulu Koirankuje

Toivottavasti kaikilla on ollut kiva kesä yhdessä koiran kanssa! Olet ehtinyt rentoutumaan ja lomailemaan kaikessa rauhassa sekä tietysti myös harrastukset kuuluvat kesän ohjelmaan.

 

Syksy tuokin tullessaan jälleen sekä uusia että vanhoja harrastuksia. Markkinoilla on paljon erilaisia harrastuksia, osa sopii kaikille ja osa joillekin. Harrastuskirjo on mahtavan laaja, sanoisin jopa, että on runsauden pulaa. Toiset harrastukset ovat suositumpia kuin toiset ja tällä hetkellä näyttää edelleen siltä, että agility pitää pintansa, mutta sen rinnalle on noussut rally-toko. Kuulin, että kursseille on tunkua, eikä välttämättä pääse kuin jonoon. Hauska ilmiö sinänsä, mutta hyvin ymmärrettävää, että aina kun tulee jotakin uutta, niin se kiinnostaa enemmän kuin vanhat lajit. 😉  Nose work on jo hyvässä vauhdissa suosittujen joukkoon, ja miksei, onhan se todella koiran perusvietin, nenän käytön loistavaa aktivointia.

 

MIKSI KANNATTAA HARRASTAA, MIKSI HARRASTUKSET OVAT HYVÄKSI?

On hyvä, että me koiranomistajat harrastamme koiriemme kanssa. Olkoon se harrastus mikä tahansa, pääasia, että koira nauttii ja saa pitkien työpäivien jälkeen riittävästi liikuntaa ja aivotyötä. Koiria ei ole luotu pelkästään meidän ihmisten seurakavereiksi vaan jokaisella rodulla on ollut joku tarkoitus, mihin niitä on jalostettu ja käytetty. Koskapa emme enää nykyään käytä kuin pientä osaa koirista niiden alkuperäiseen tarkoitukseen, on hyvä tarjota jotakin muuta vastapainoksi ja energian purkamiseksi, jotta vältymme ongelmakäyttäytymiseltä sekä muilta mahdollisilta tuhoilta kotonamme.

Liika harrastaminen ei kuitenkaan ole hyväksi, koska se aiheuttaa stressiä, levottomuutta ja keskittymiskyvyttömyyttä. Muista pitää lepopäiviä. Muista pitää fyysinen ja henkinen kuormittaminen tasapainossa. Näin yhteinen elo koiran kanssa niin kotona kuin harrastusten parissa, antaa maksimaalisen hyödyn sekä sinulle että koirallesi.

 

Lajeista:

Agility

 • sopii aktiivisille, terveille ja kehonhallinnasta tykkääville koirille
 • sopii myös ihan tavalliselle koiran omistajalle, lujittamaan suhdetta ja kontaktia – ei kilpaileville olevia koulutuksia tarjoavat yleensä yksityiset koirakoulut

haku

 • sopii lähes kaikille ja kaiken kokoisille koirille
 • ei sovi koirille, jotka ovat aggressiivisia ihmisille

metsäjälki

 • sopii kaikille koirille, koska kaikki koirat käyttävät nenäänsä ja se on koirille luontainen ominaisuus
 • agilityharrastajalle erinomainen vastapainoinen harrastus

verijälki

 • sopii lähes kaikille koirille, poikkeuksena koirat, jotka pelkäävät verta tai sen tuoksua. Ne voidaan saada totutettua, mutta on koiria, jotka eivät vain pidä tuosta veren hajusta ja siksi jäljestäminen saattaa pelottaa niin paljon, ettei ole järkevää jatkaa tätä harrastusta.

nose work

 • sopii kaikille koirille, toki aremmat häiriöherkät koirat tulee totuttaa ympäristöön ja häiriöihin, mutta yleensä kyllä tottuvat oikein motivoituna

rally-toko

 • sopii lähes kaikille koirille, poikkeuksena toisille koirille aggressiiviset koirat sekä arat ja pelokkaat koirat, mutta totuttamalla saattaa saada toimimaan

toko

 • ihmisille, jotka haluavat koiran kanssa opetella tarkoilla säännöillä olevia liikkeitä
 • koiran tarvitsee olla joko ruoka-ahne tai muuten hyvin energinen, jotta jaksaa tehdä paljon toistoja

vesipelastus

 • koirille, jotka tykkäävät vedestä ja uimisesta sekä noutamisesta
 • koirien tulee omata hyvä taistelutahto

 

pk-lajit: haku, etsintä, jälki, viesti, ipo, suojelu, opastus, vetohiihto, bh-käyttäytymiskoe

 • vain tietyille palveluskoiraroduille sallittu, paitsi bh-käyttäymiskoe, joka on avoin kaikille kennelliittoon rekisteröidyille roduille, myös sekarotuisille fix-rekisteriin merkityille

 

Kursseja, muutamia mainitakseni

pentukurssi

 • ensimmäinen kurssille, jolle kaikkien on hyvä osallistua, antaa avaimet tulevaa elämää varten

arkitottelevaisuuskurssi

 • hyvä jatko pentukurssin jälkeen, opetella ja vahvistaa arjen taitoja

aktivointikurssi – temppukurssi – sirkuskoulu

 • kuka nyt tästä ei tykkäisi

naksukurssi

 • sopii kaikille ja kaikenikäisille koirille, positiivisen oivaltamisen kautta pysyvää oppia niin arkeen kuin temppuiluun

doboilu

 • kivaa taiteilua pallon päällä, tekee hyvää koordinaatiolle sekä lihaksille

sienikurssit jne.

Tässä ripaus harrastuksista, josta varmasti löytyy jokaiselle oma. Jäi varmasti mainitsematta monta muutakin lajia ja kurssia, mutta täydellinen listahan tämän ei suinkaan ollut tarkoitus ollakaan.

 

MUISTA HARRASTUKSET VALITAAN KOIRAN EI OHJAAJAN MUKAAN

HARRASTAMISESSA kannattaa aina miettiä, mikä on se koiralle paras tai motivoivin harrastus. Se ei välttämättä ole sama kuin omistajan mieltymys. Oma kunnianhimo ei saa koskaan mennä ylitse koiran taitojen tai halun.

Toki on ikävää, jos haluaa harrastaa intohimoisesti agilityä, mutta koirasta ei siihen ole, mutta tätä on kunnioitettava ja vaihdettava laji koiralle sopivaksi.  Sairaudet, luusto-ongelmat, rakenneviat ovat aina otettava huomioon, eikä sairaalla koiraalla koskaan harrastetta eikä kilpailla. Sairaan koiran paikka on kotona.

 

MUISTATHAN

HYVÄ KUNTO JA OIKEANLAINEN RAVINTO ovat harrastamisen peruspilareita, ja kun nämä ovat kunnossa on helppo harrastaa mitä vaan. Lämmittelethän koirasi ennen suoritusta ja muistat myös jäähdytellä ja venytellä suorituksien jälkeen. Lihasten hieronta tekee hyvää niin koirille kuin meille ihmisillekin.

 

HYVÄ SUHDE ON KAIKEN A & O!

Kun sinulla ja koirallasi on hyvä suhde, on helppo rakentaa kontaktia, jonka kautta oppii helposti uusia asioita ja lisäksi oppiminen on hauskaa.

 

Mukavia hetkiä kaikille syksyn harrastusten merkeissä!

 

Syysterveisin

Kikka pentulaatikon ääreltä

Kurssikalenteri

ps. tämä blogikirjoitus harrastukset julkaistaan syyskuussa Koirapostia lehdessä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill the Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.